wtorek, 5 sierpnia 2014

W życiu piękne są tylko chwile...

Tytuł posta nie oznacza,że całe życie nie jest piękne. Ale warto zatrzymać chwile-chodzi oczywiście o sezonowość owoców. W poście chcę Was namówić do robienia własnych przetworów i nie tylko, bo są one o wiele lepsze niż te ze sklepowych półek.

Przepraszam Was,że tak długo mnie nie było-chciałam trochę odpocząć od bloga, miałam też trochę kłopotów życia codziennego, ale wracam z nową porcją sił :)




Oj w tamtym roku zaszalałam robiąc przetwory na zimę, ale jakimś dziwnym trafem wszystkie zostały zjedzone i wypite :) Więc warto.Co idzie na pierwszy rzut? Owoce po prostu do zamrożenia-truskawki, jagody, borówki, maliny

Jak zamrozić owoce do mrożenia-szczególnie truskawki i maliny,żeby nie stworzyła się z nich mroźna kula?

-myjemy dane owoce
-suszymy je pojedynczo w rządkach na ręczniku kuchennym
-po wysuszeniu kładziemy je na folii aluminiowej lub innej na płaskiej powierzchni w zamrażarce( w ten sposób zamrożą się pojedynczo)
-kiedy już będą zamrożone-wkładamy je do woreczka do mrożenia)

proste? proste. Dzięki temu możemy stworzyć swoje mieszanki owocowe do koktajli.



Warzywa




W tym roku wyhodowałam własnie ogórki. Można zrobić ogórki małosolne, kiszone, w occie, na pikantnie z papryczką (którą też wyhodowałam). Możliwości wiele, a takie ogórki kiszone mają mało kalorii: 100 g to tylko 11 kcal i tylko 1,5 g W w tej porcji, a poza tym mnóstwo wartości odżywczych. Mają dużo wit. C, sporo błonnika, wody, wapń, magnez, potas, więc warto je jeść.I tu porada dla mniej wtajemniczonych.

-Ogórki moczymy w wodzie
-Do każdego słoika wkładamy kilka ząbków czosnku
-wkładamy ogórki i koper
-teraz w misce np. wlewamy litr wody i na litr wody dodajemy łyżeczkę soli i mieszamy, by się rozpuściła
-zalewamy i zakręcamy ogórki. Teraz, co jakiś czas słoiki trzeba dokręcać, szczególnie jeśli "syczą".


Do tego można zrobić kapustę kiszoną-choć jest przy niej trochę zachodu, ale obiadek kapusta+ryba pycha.Przepis na kiszenie znajdziecie tutaj.



Teraz czas na pomidory. Niestety, w tym roku bardzo szybko pojawiła się ich moim zdaniem najlepsza odmiana-lima. Więc czas na robienie ketchupu, przecieru, ajwaru oraz salsy. Można kupować już takie miększe pomidory, bo i takie będą nam potrzebne.

-ketchup robię wg tego przepisu
-przecier pomidorowy robię wg tego
-ajwar to sos bałkański. Można go używać do mięsa, ryb, dodać do spaghetti. Przepis znalazłam w tamtym roku tutaj
-salsa-sos meksykański. Super do spaghetti, dań meksykańskich lub po prostu do nachosów klik

Oprócz tego można zrobić suszone pomidory-przepis prosty:suszymy je w suszarce, wkładamy do słoiczków, dodajemy zioła, olej podgrzewamy do wrzenia i zalewamy. Zakręcamy słoiczki i już :)



Wracając do owoców-coś do omletów i naleśników,czyli dżemy i konfitury. Np. dżemy wiśniowy moja mama robi tak jak tutaj. Oprócz tego robi dżemy truskawkowe i z czarnej porzeczki.

Także zachowajcie smak lata w różny sposób-to jest na pewno lepsze niż w sklepie tym bardziej,że nie wiecie jak robione są dżemy ze sklepów i co jest tam dodawane.Tu macie wybór-ilość cukru możecie dozować, w sklepowych jesteście skazani na czytanie etykiet. Kiedyś kiedy skończyły mi się dżemy kupiłam takowy na jarmarku zdrowej żywności. Kupiłam z niską ilością cukru, niby domowy. Po otworzeniu był taki niedobry, nie czuć było truskawek tylko jakby masakryczną ilość cukru. Także trzeba uważać.


Póki co lato trwa, więc cieszmy się świeżymy owocami i warzywami.

Co robicie na zimę? Macie swoje ulubione przepisy na zachowanie lata?

11 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dokładnie ..., nie ma to, jak konfitury i przetwory domowej roboty! Wiemy co mamy i przede wszystkim wiemy co jemy, ;) :) także nie ma to, jak kromka żytniego chleba z twarogiem i konfitura domowej roboty. :) Pozdrawiamy ... :) stayRUN \m/

    OdpowiedzUsuń
  3. ooo takk. przypominałaś mi że muszę pomrozić swoje owoce;p;p Obserwuję:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaczęłaś tak romantycznie... W życiu rzeczywiście piękne są chwile...

    Pozdrawiam ciepło!

    Fitblog Positive Attitude Towards Life

    OdpowiedzUsuń
  5. Różnego rodzaju przetwory i konfitury to idealne rozwiązanie, aby dostarczyć naszemu organizmowi witamin, których w zimie tak nam brakuje. Przypominają także o pięknych chwilach w lecie kiedy to mamy dostęp do wszystkiego.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wyglądają wspaniale i dostarczą nam niezbędnych składników mineralnych i witamin.

      Usuń
  6. widzę że przetwory w modzie :) super ja już też swoje zrobiłam

    OdpowiedzUsuń
  7. Super :). Aż zazdroszczę, że udało Ci się tyle zrobić :). Ja trochę przespałam sezon truskawkowy i nie mam żadnych przetworów, ale za to szaleję z pomidorami i ogórkami :). Ten przepis na ketchup jest świetny, szkoda tylko, że dodaje się tam cukier, ale zawsze można go pominąć :).

    OdpowiedzUsuń
  8. Życie nie jest takie proste, fakt, ale trzeba umieć wziąć się w garść i iść przed siebie z podniesioną głową, bo jak dobrze spojrzeć to życie jest naprawdę piękne. Trzeba je docenić, bo jest krótkie.

    Ja na zimę ostatnio zaprawiałam jagody. Nazrywałam w lesie akurat do 10 słoiczków, z cukrem, idealne są by zimą usiąść i zjeść je sobie z kaszą manną.. Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Chwila wytchnienia i nawet drobny smakołyk w odpowiednim momencie potrafi bardzo podnieść na duchu.

    OdpowiedzUsuń
  10. Super, Sam wiele pomagam żonie przy tworzeniu wszelkich przetworów. Tym bardziej, że zima tuż tuż...

    OdpowiedzUsuń