środa, 28 maja 2014

Dieta bez glutenu-co dalej?

Jak wytrzymałam dwa tygodnie? Co zamierzam dalej?Zapraszam do czytania






No były trudne te dwa tygodnie. Mimo tego,że wcześniej jadłam chlebek  chrupki lub chleb pełnoziarnisty rzadko. Makaron jadłam raz w tygodniu. Częściej jadłam tortille na kolacje. Ale tęskniłam.Pierwsze dwa dni ok. Ale potem... masakra tęskniłam za makaron i tortillą. No ale chciałam te dwa tygodnie bez glutenu to mam. Zaczęłam szukać przepisów. Kilka z nich zrobiłam. Np. zmieliłam kaszę na mąkę jaglaną. 


Zapiekany kurczak z marchewką i pietruszką

Kasza jaglana z owocami

Omlet na bazie jajek i twarogu


Co się zmieniło dzięki tej diecie?

  • jadłam więcej warzyw i jajek
  • zwracałam jeszcze większą uwagę na to,co jem
  • polepszyła mi się cera (ale niestety stan pleców nie)
  • zaczynam zauważać efekt ćwiczeń
  • lepiej się czuję
Ktoś mnie pytał o to,co się działo jak odstawiłam gluten. No więc nie było łatwo jak pisałam, faktycznie jak pisał dr w swojej książce może pojawić się efekt smutku po odstawieniu.I tak było. Ciągnęło się to ...No niestety trochę pogorszył mi się stan włosów,więc zaczęłam brać tabletki z wit.B. A teraz hit-z okazji Dnia Mamy moja mama zażyczyła sobie pizzę. Więc zrobiłam pizzę normalnie z mąką i zjadłam 2 kawałki. I wiecie co? To było smaczne, ale już nie powalało. 

Więc co dalej? Przedłużam sobie do końca tego tygodnia dietę bez glutenu-zobaczymy co będzie. 

7 komentarzy:

  1. Za krótki okres, aby organizm mógł cokolwiek poczuć. Odstawienie powinno trwać od 1 do 3 miesięcy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też jadłam dużo więcej jaj na fazie bez glutenu ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawe :) nigdy nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  4. Diety są kojarzone z czystym złem, a tu okazuje się że można jeść dobre i fajne rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem na diecie bezglutenowej już 8,5 roku :) co prawda z przymusu (celiakia). Życzę powodzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moja koleżanka jest uczulona na gluten, więc taka dieta jest u niej czymś normalnym od bardzo dawna. W sumie jest coraz więcej produktów bezglutenowych i to cieszy;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dasz radę, wytrzymasz jeszcze dłuzej i przyzwyczaisz się do nie jedzenia chleba pszennego i innych tego typu rzeczy :)

    OdpowiedzUsuń