Książkę dr Williama Davisa "Dieta bez pszenicy" (wydawnictwo Bukowy Las) pożyczyłam od koleżanki.I przeczytałam w jeden dzień. Książka ta stała się bestsellerem w Stanach Zjednoczonych. U nas też wielu ludzi przeszło na tą dietę.Jest też druga część tej książki, w której znajdziemy przepisy "Kuchnia bez pszenicy".
W pierwszej części opisana jest historia pszenicy.I tu zgadzam się z doktorem.Przez wiele lat pszenica została poddana modyfikacji.Przecież chleb sprzed lat, co potwierdzają nasi rodzice był 100 razy lepszy niż ten, który sprzedaje się nam dziś nawet w najlepszej piekarnii. Modyfikacja pszenicy (nie ona sama) może być przyczyną wielu chorób m.in. celiakii. Chorzy mają nietolerancję glutenu, który jest w pszenicy jak i wielu zbożach. Doktor opisuje chorych również , którzy mieli nadciśnienie, problemy z cholesterolem, a te prowadziły do chorób serca (dr Davis jest kardiologiem), którzy po odstawieniu glutenu poczuli się lepiej a choroby zaczęły zanikać.
Nie uległam modzie. Dieta bez glutenu jest proponowana osobom chorym na:
- anemię
- osteoporozę
- choroby związane z depresją
- mającym chorą wątrobę
- astmę
- cukrzycę
- no i to,co ja mam-chorą tarczycę
W związku z tym,że mam niedoczynność przejdę na przynajmniej dwa tygodnie bez glutenu (ale nie przesadnie, bo taka dieta jest polecana osobom przy niedoczynności tarczycy , którzy mają chorobę Hashimoto-czyli skrajną wersję chorobę autoimmunologiczną). Możliwe,że dzięki tej diecie poprawi mi się cera(mam ostatnio jakieś alergie), przejdą mi kłopoty z brzuchem i parę innych. Nie polecam wszystkim tej diety, bo można mieć braki z wit. B. Ale warto przeczytać o tej chorobie.
Znalazłam sporo informacji na:
a także przepisy na:
Mam prośbę-jeżeli znacie strony z przepisami na dania bez glutenu, blogi proszę o podawanie ich w komentarzach-będę wdzięczna:)
Jestem w trakcie czytania. Sama przymierzam się do zrezygnowania z glutenu
OdpowiedzUsuńMnie coraz bardziej ciekawi to odstawienie glutenu,ale z tego co czytałam to chyba bardzo kosztowne?
OdpowiedzUsuńTo mylne pojęcie. Patrząc na tabelkę co ma, a co nie ma glutenu odstawiamy pszenicę, ale jemy kasze gryczaną i jaglaną, odstawiamy panierowane smażone rzeczy, nadal jemy jednak jogurty (oczywiście bez zbóż), jeśli mąka to z amarantusa lub kokosowa lub kukurydziana. Patrzymy też na etykiety. Jeśli nie kupujemy produktów bezglutenowych w sklepach ze zdrową żywnością to myślę,że to po prostu uważanie na produkty.Makaron bez glutenu w biedronce nie jest drogi, a glutenu nie ma.Powiem jak to jest na pewno pod koniec tygodnia:)
UsuńPowodzenia :) Gdybyś szukała innych pomysłów na dietę to zapraszam do mnie.
OdpowiedzUsuńnie wiedzialam ze polecana jest przy Hashimoto musze powiedziec siostrze!! dzieki :)
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem jak to wpłynie na wagę, gdyż te pieczywo dla osób z celiakią na pewno coś tuczy. Odstawiałam chleb i za bardzo to nie pomagało nawet po 3 tygodniach.
OdpowiedzUsuńA odstawiłaś też cukry i rzeczy smażone, ograniczyłaś jedzenie? Bo rezygnując tylko z chleba za wiele nie zdziałasz. Dieta bezglutenowa by przynosiła efekty musi być na prawdę DIETĄ w pełnym tego słowa znaczeniu :)
UsuńCiekawy pomysł i na pewno wyjdzie z korzyścią dla zdrowia- to najważniejsze :)
OdpowiedzUsuńhttp://diananadiecie.blogspot.com/
Powodzenia w wytrwaniu i osiągnięciu zamierzonych celów. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńmoim zdaniem wciąż brak przekonywujących dowód na to, że dieta bez glutenu pomaga osobom, które nie są chore na celiakię czy nietolerancję/ alergię na gluten... Ale ciekawa jestem jakie będą Twoje wrażenia.
OdpowiedzUsuńNa pewno zrezygnowanie z oczyszczonych, mocno przetworzonych zbóż wyjdzie na dobre każdemu, trzeba tylko pamiętać, że nie wszystko, co bezglutenowe, to zdrowe - akurat te bezglutenowe wymienniki ciastek i pieczywa naładowane są często jeszcze dziwniejszymi dodatkami niż produkty konwencjonalne. Więc jak zawsze - trzeba czytać etykiety :)
Witaj. Prosiłaś o strony z informacjami o dietach bezglutenowych- może nie koniecznie zawierają przepisy ale są wg mnie bardzo ciekawe. Pozdrawiam Ewa http://www.gluten-free-diet-help.com/ , http://www.tlustezycie.pl/
OdpowiedzUsuńPopieram decyzję, jestem już ponad rok na bg i czuję się o niebo lepiej :)
OdpowiedzUsuńJeśli szukasz inspiracji, to zapraszam do mnie - chwilowo blog ma przerwę, ale niedługo wracam z nowymi przepisami ;)
http://glutenfreeash.blogspot.com
Bardzo drażni mnie to jak znajomi przechodzą na dietę bezglutenową bo całe zła tego świata to wina glutenu :/ Przecież bez diagnozy nie powinno się stosować tak restrykcyjnej diety. Zawsze odsyłam do prac naukowych i rekomendacji specjalistów.
UsuńOdstawienie glutenu to świetny pomysł niezależnie czy choruje się na celiakie czy jakieś choroby tarczycy.
OdpowiedzUsuńWłaśnie korzystam z cateringu w Bydgoszczy, który dostarcza mi pyszne danie bezglutenowe.
OdpowiedzUsuń