poniedziałek, 12 maja 2014

Dieta bez glutenu

Tak, przechodzę przynajmniej na dwa tygodnie na tą dietę. Nie, nie jestem chora na celiakię, ale...Dlaczego się zdecydowałam przeczytacie w poście.






Książkę dr Williama Davisa "Dieta bez pszenicy" (wydawnictwo Bukowy Las) pożyczyłam od koleżanki.I przeczytałam w jeden dzień. Książka ta stała się bestsellerem w Stanach Zjednoczonych. U nas też wielu ludzi przeszło na tą dietę.Jest też druga część tej książki, w której znajdziemy przepisy "Kuchnia bez pszenicy".

W pierwszej części opisana jest historia pszenicy.I tu zgadzam się z doktorem.Przez wiele lat pszenica została poddana modyfikacji.Przecież chleb sprzed lat, co potwierdzają nasi rodzice był 100 razy lepszy niż ten, który sprzedaje się nam dziś nawet w najlepszej piekarnii. Modyfikacja pszenicy (nie ona sama) może być przyczyną wielu chorób m.in. celiakii. Chorzy mają nietolerancję glutenu, który jest w pszenicy jak i wielu zbożach. Doktor opisuje chorych również , którzy mieli nadciśnienie, problemy z cholesterolem, a te prowadziły do chorób serca (dr Davis jest kardiologiem), którzy po odstawieniu glutenu poczuli się lepiej a choroby zaczęły zanikać.



Nie uległam modzie. Dieta bez glutenu jest proponowana osobom chorym na:


  • anemię
  • osteoporozę
  • choroby związane z depresją
  • mającym chorą wątrobę
  • astmę
  • cukrzycę
  • no i to,co ja mam-chorą tarczycę
W związku z tym,że mam niedoczynność przejdę na przynajmniej dwa tygodnie bez glutenu (ale nie przesadnie, bo taka dieta jest polecana osobom przy niedoczynności tarczycy , którzy mają chorobę Hashimoto-czyli skrajną wersję chorobę autoimmunologiczną). Możliwe,że dzięki tej diecie poprawi mi się cera(mam ostatnio jakieś alergie), przejdą mi kłopoty z brzuchem i parę innych. Nie polecam wszystkim tej diety, bo można mieć braki z wit. B. Ale warto przeczytać o tej chorobie.

Znalazłam sporo informacji na:
a także przepisy na:

Mam prośbę-jeżeli znacie strony z przepisami na dania bez glutenu, blogi proszę o podawanie ich w komentarzach-będę wdzięczna:)

15 komentarzy:

  1. Jestem w trakcie czytania. Sama przymierzam się do zrezygnowania z glutenu

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie coraz bardziej ciekawi to odstawienie glutenu,ale z tego co czytałam to chyba bardzo kosztowne?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To mylne pojęcie. Patrząc na tabelkę co ma, a co nie ma glutenu odstawiamy pszenicę, ale jemy kasze gryczaną i jaglaną, odstawiamy panierowane smażone rzeczy, nadal jemy jednak jogurty (oczywiście bez zbóż), jeśli mąka to z amarantusa lub kokosowa lub kukurydziana. Patrzymy też na etykiety. Jeśli nie kupujemy produktów bezglutenowych w sklepach ze zdrową żywnością to myślę,że to po prostu uważanie na produkty.Makaron bez glutenu w biedronce nie jest drogi, a glutenu nie ma.Powiem jak to jest na pewno pod koniec tygodnia:)

      Usuń
  3. Powodzenia :) Gdybyś szukała innych pomysłów na dietę to zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. nie wiedzialam ze polecana jest przy Hashimoto musze powiedziec siostrze!! dzieki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawa jestem jak to wpłynie na wagę, gdyż te pieczywo dla osób z celiakią na pewno coś tuczy. Odstawiałam chleb i za bardzo to nie pomagało nawet po 3 tygodniach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A odstawiłaś też cukry i rzeczy smażone, ograniczyłaś jedzenie? Bo rezygnując tylko z chleba za wiele nie zdziałasz. Dieta bezglutenowa by przynosiła efekty musi być na prawdę DIETĄ w pełnym tego słowa znaczeniu :)

      Usuń
  6. Ciekawy pomysł i na pewno wyjdzie z korzyścią dla zdrowia- to najważniejsze :)
    http://diananadiecie.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Powodzenia w wytrwaniu i osiągnięciu zamierzonych celów. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. moim zdaniem wciąż brak przekonywujących dowód na to, że dieta bez glutenu pomaga osobom, które nie są chore na celiakię czy nietolerancję/ alergię na gluten... Ale ciekawa jestem jakie będą Twoje wrażenia.

    Na pewno zrezygnowanie z oczyszczonych, mocno przetworzonych zbóż wyjdzie na dobre każdemu, trzeba tylko pamiętać, że nie wszystko, co bezglutenowe, to zdrowe - akurat te bezglutenowe wymienniki ciastek i pieczywa naładowane są często jeszcze dziwniejszymi dodatkami niż produkty konwencjonalne. Więc jak zawsze - trzeba czytać etykiety :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witaj. Prosiłaś o strony z informacjami o dietach bezglutenowych- może nie koniecznie zawierają przepisy ale są wg mnie bardzo ciekawe. Pozdrawiam Ewa http://www.gluten-free-diet-help.com/ , http://www.tlustezycie.pl/

    OdpowiedzUsuń
  10. Popieram decyzję, jestem już ponad rok na bg i czuję się o niebo lepiej :)
    Jeśli szukasz inspiracji, to zapraszam do mnie - chwilowo blog ma przerwę, ale niedługo wracam z nowymi przepisami ;)
    http://glutenfreeash.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo drażni mnie to jak znajomi przechodzą na dietę bezglutenową bo całe zła tego świata to wina glutenu :/ Przecież bez diagnozy nie powinno się stosować tak restrykcyjnej diety. Zawsze odsyłam do prac naukowych i rekomendacji specjalistów.

      Usuń
  11. Odstawienie glutenu to świetny pomysł niezależnie czy choruje się na celiakie czy jakieś choroby tarczycy.

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie korzystam z cateringu w Bydgoszczy, który dostarcza mi pyszne danie bezglutenowe.

    OdpowiedzUsuń