sobota, 9 marca 2013

Co każdy powinien wiedzieć o przyprawach


Pamiętam, że od dzieciństwa moja mama używała w kuchni dużo przypraw. Teraz, kiedy na każdym blogu kulinarnym jest o tym mowa to normalne. W tamtych czasach używanie tak różnorodnych przypraw to było coś nietypowego. Mama miała racje-używanie ich nadaje lepszy smak potrawom, a wiele z nich pomaga nam w trakcie odchudzania. Oto te, które przyspieszą metabolizm i które ja polecam:

B jak:
Bazyliajedna z najbardziej używanych przypraw w kuchni, szczególnie polecana do kuchni włoskiej i wszelkiego rodzaju pesto. Napar z bazylii to doskonała rzecz na przeziębienie, obniża także gorączkę.

C jak:
Chili-hamuje rozwój komórek rakowych. Według lekarzy z Australii spożywanie papryczek chili i używanie tej przyprawy pomaga osobom otyłym oraz chorym na cukrzycę utrzymać poziom insuliny w ryzach. Papryczki chili chętnie dodaję do makaronu, samo chili fantastycznie komponuje się z jogurtem jako sos.
Curry oraz kurkuma- przywędrowały do nas z Indii. Ostatnie badania przeprowadzone w Bostonie dowodzą, że obie przyprawy pomagają lepiej strawić potrawę, a tym samym mniej ona odkłada się w biodrach. Świetna do ryżu (szczególnie paelli), kurczaka. Nadaje im żółtą barwę. Hinduski używają jej jako maseczki, gdyż ma właściwości antybakteryjne (łyżeczka curry, łyżeczka mąki, troszkę mlek-pozostawić na 5-10 min, dobrze zmyć).Hamuje rozwój komórek nowotworowych, przeciwdziała chorobie Alzheimera. Kurkuma może zapobiegać tyciu.
Cynamon-wspomaga pracę jelit, ułatwia trawienie, zapobiega wzdęciom, obniża poziom cukru we krwi (ja dodaję go do kawy).W związku z tym uznawany jest za jeden z dobrych czynników, który pomaga uzyskać płaski brzuch.

I jak:
Imbir-ma właściwości rozgrzewające, a co za tym idzie-pobudzające przemianę materii, ułatwia pracę jelit, dobrze działa na trawienie (dobry do kawy, używam go także do mięs)
K jak:
Kardamon-ma korzystny wpływ na układ trawienny, ma działanie antyseptyczne (antybakteryjne),antywirusowe, ułatwia trawienie białek (również dobry do kawy ). Chroni przed nowotworem.

P jak:
Pieprz Cayennemimo ostrego smaku działa przeciwzapalnie, dobrze działa na ból gardła, wspomaga przy migrenie. Można go stosować przy wysokim cholesterolu. Wspomaga przemianę materii. Używam go również do mięs. Wypijam go wraz z wodą

R jak:
Rozmaryn-chroni nerki, serce, również oczy (zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej). Ma właściwości antyrakowe.Reguluje pracę jelit. Można używać go do mięs, ryb,także ziemniaków.

T jak:
Tymianek-ma właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, grzybobójcze. Świetny do mięs, ryb, ziemniaków

Nie używaj rzeczy typu tzw. kucharek, vegeta i inne mieszanki. Mają w sobie gluten, dużo konserwantów, zagęszczacy, wzmacniaczy smaku. Wiele z nich to te, określane jako "E" . Niektóre E nie są szkodliwe, ale większość jest, może powodować alergie skórne i nie tylko. Sama twórz mieszanki. Nie bój się przypraw-mieszaj je, baw, dodawaj wszędzie, gdzie się da, a przede wszystkim eksperymentuj :) 

                                                                                                                                     

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawa notka, sama używam dużo ziół, aby zastępować nimi sól i poprawiać trawienie..:)
    pozdrawiam, http://likesilvergirl.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń