Pamiętam, że od dzieciństwa moja mama używała w kuchni dużo
przypraw. Teraz, kiedy na każdym blogu kulinarnym jest o tym mowa to normalne. W
tamtych czasach używanie tak różnorodnych przypraw to było coś nietypowego.
Mama miała racje-używanie ich nadaje lepszy smak potrawom, a wiele z nich
pomaga nam w trakcie odchudzania. Oto te, które przyspieszą metabolizm i które
ja polecam:
B jak:
Bazylia –jedna z najbardziej używanych przypraw w kuchni, szczególnie
polecana do kuchni włoskiej i wszelkiego rodzaju pesto. Napar z bazylii to
doskonała rzecz na przeziębienie, obniża także gorączkę.
C jak:
Chili-hamuje rozwój komórek rakowych. Według lekarzy z Australii
spożywanie papryczek chili i używanie tej przyprawy pomaga osobom otyłym oraz
chorym na cukrzycę utrzymać poziom insuliny w ryzach. Papryczki chili chętnie
dodaję do makaronu, samo chili fantastycznie komponuje się z jogurtem jako sos.
Curry oraz kurkuma- przywędrowały do nas z Indii. Ostatnie badania
przeprowadzone w Bostonie dowodzą, że obie przyprawy pomagają lepiej strawić
potrawę, a tym samym mniej ona odkłada się w biodrach. Świetna do ryżu
(szczególnie paelli), kurczaka. Nadaje im żółtą barwę. Hinduski używają jej
jako maseczki, gdyż ma właściwości antybakteryjne (łyżeczka curry, łyżeczka mąki,
troszkę mlek-pozostawić na 5-10 min, dobrze zmyć).Hamuje rozwój komórek
nowotworowych, przeciwdziała chorobie Alzheimera. Kurkuma może zapobiegać
tyciu.
Cynamon-wspomaga pracę jelit, ułatwia trawienie, zapobiega wzdęciom,
obniża poziom cukru we krwi (ja dodaję go do kawy).W związku z tym uznawany
jest za jeden z dobrych czynników, który pomaga uzyskać płaski brzuch.
I jak:
Imbir-ma właściwości rozgrzewające, a co za tym idzie-pobudzające
przemianę materii, ułatwia pracę jelit, dobrze działa na trawienie (dobry do
kawy, używam go także do mięs)
K jak:
Kardamon-ma korzystny wpływ na układ trawienny, ma działanie
antyseptyczne (antybakteryjne),antywirusowe, ułatwia trawienie białek (również
dobry do kawy ). Chroni przed nowotworem.
P jak:
Pieprz Cayenne –mimo ostrego smaku działa przeciwzapalnie, dobrze działa na
ból gardła, wspomaga przy migrenie. Można go stosować przy wysokim
cholesterolu. Wspomaga przemianę materii. Używam go również do mięs. Wypijam go
wraz z wodą
R jak:
Rozmaryn-chroni nerki, serce, również oczy (zapobiega zwyrodnieniu
plamki żółtej). Ma właściwości antyrakowe.Reguluje pracę jelit. Można używać go
do mięs, ryb,także ziemniaków.
T jak:
Tymianek-ma właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, grzybobójcze.
Świetny do mięs, ryb, ziemniaków
Nie używaj rzeczy typu tzw. kucharek, vegeta i inne mieszanki. Mają w sobie gluten, dużo konserwantów, zagęszczacy, wzmacniaczy smaku. Wiele z nich to te, określane jako "E" . Niektóre E nie są szkodliwe, ale większość jest, może powodować alergie skórne i nie tylko. Sama twórz mieszanki. Nie bój się przypraw-mieszaj je, baw, dodawaj wszędzie, gdzie się da, a przede wszystkim eksperymentuj :)
Bardzo ciekawa notka, sama używam dużo ziół, aby zastępować nimi sól i poprawiać trawienie..:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, http://likesilvergirl.blogspot.com/