czwartek, 21 marca 2013

Granola

Było już o odżywianiu, ćwiczeniach, czas na przepis. Oto granola, którą trochę urozmaiciłam. Świetny dodatek do jogurtów. Potrzebne składniki: 

                                                        230 g płatków owsianych
2 łyżki sezamu
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki otrębów owsianych
2 łyżki zarodków 
1/2 szklanki słonecznika (lub dyni)
1/2 szklanki posiekanych migdałów
2/3 szklanki suszonej żurawiny
4 łyżki miodu
1/3 szklanki mleka
1 łyżka oleju 




Radzę, by migdały oraz suszoną żurawinę posiekać w blenderze na mniejsze kawałki. Suche składniki wymieszaj w misce. Miód rozpuść. Dodaj do mleka i oleju. Dodaj mokre składniki do suchych i porządnie wymieszaj.Wszystko musi być tak jakby "mokre". Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia rozprowadź równo mieszankę (powinno wyjść tak jak na zdj. powyżej). Piecz w piekarniku ok. 25 min w 150 st. C (czas pieczenia zależy też od piekarnika, najlepiej jeśli mieszanka jest lekko zarumieniona). Po wyłożeniu z piekarnika poczekaj aż ostygnie i pokrój na kawałki. Wrzuć do puszki lub miski. Smacznego ! :) 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz