wtorek, 23 kwietnia 2013

Sok pełen witamin

Już dawno przerzuciłam się z kupnych soków na te robione, które uwielbiam. Są pyszne, zdrowe i też słodkie, ale nie słodzone cukrem. Czy wiecie,że w jednej szklance kupnego soku może być aż 6 łyżek cukru? Polecam Wam robienie własnego. Oto jeden z takich przepisów.



Składniki:
burak
2 jabłka (lub 1 duże)
szklanka szpinaku (świeżego)


Wszystko wrzucamy do sokowirówki i pijemy. Smak pyszny, naprawdę nie czuć szpinaku. Na dodatek dużo właściwości:

jabłko-przede wszystkim polecane osobom na diecie. Ma przeciwutleniacze, które chronią przed nowotworami wątroby. Chronią także przed stresem. Posiadają pektyny, które regulują perystaltykę jelit, mają właściwości oczyszczające. Potas zawarty w jabłkach wpływa pozytywne na pracę serca. Na dodatek mają w sobie krzem, który wpływa dobrze na włosy i paznokcie. 

burak to skarbnica witamin: C, A, B1 oraz betakaroten. To one wpływają na wygląd skóry, kondycję włosów i paznokci. Buraki mają też wapń tak ważny jako składnik budulcowy kości i zębów. Zawartość potasu dobrze wpływa na ciśnienie krwi. Co ważne powinny go jeść osoby mające anemię, bo posiadają dużo żelaza oraz kobalt, który bierze udział w procesach tworzenia czerwonych krwinek. Co ważne każda osoba na diecie powinna poznać buraka, ponieważ ma dużo błonnika. Burak ma również właściwości zasadotwórcze, czyli jest dobry na odkwaszenie organizmu. Według naukowców ma właściwości przeciwnowotworowe.

szpinak-ma również dużo witamin:C,E,K,B1,B2,B6 oraz jod, karoten. Opóźni procesy utraty pamięci.Jest też źródłem wapnia





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz