sobota, 29 czerwca 2013

Przepis na chlebek bananowy


Przesyłam przepis na chlebek bananowy-dobry dla biegaczy i po treningu.Super z masłem orzechowym np. Sante.



Potrzeba:

3 lub 4 banany
1,5 szklanki mąki (ja daję 3/4 szklanki mąki pszennej i 3/4 mąki pełnoziarnistej)
3/4 szklanki cukru brązowego (ja daję pół szklanki-chlebek i tak jest słodki)
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko 
1/3 kostki masła 



Masło rozpuszczamy na patelni. Banany rozgniatamy widelcem.Do miski wrzucamy: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, ekstrakt i mieszamy. Jajko w miseczce roztrzepujemy. Masło łączymy z bananem. Do miski z mąką wrzucamy masło z bananem i jajko.I mieszamy aż wszystko się połączy. Bierzemy keksówkę i wykładamy ją papierem do pieczenia. Tam wlewamy masę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy około godzinę. Należy jednak zaglądać. Pycha!









2 komentarze:

  1. Koniecznie muszę go kiedyś upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja mama robiła go jakiś czas temu. Najwyższa pora przypomnieć sobie przepis! :)

    OdpowiedzUsuń