Co potrzebujemy?
Składniki:
400 g szpinaku-może być mniej, ale najlepiej świeży
400 g łopatki wieprzowej (może być wołowina), które mielimy
1 czerwona cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka kminku
1 jajko
szczypta pieprzu Cayenne, sól i pieprz
Szpinak myjemy i smażymy na maśle. Dodajemy do tego czosnek wyciśnięty przez praskę. Szpinak mieszamy z zmielonym mięsem, cebulą i przyprawami. Na końcu dodajemy jajko.Formujemy okrągłe kotlety. I teraz od Was zależy wybór-smażymy albo pieczemy w piekarniku. Ja wolę to drugie. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni C na 20-30 minut. Należy w trakcie pieczenia je przewrócić. Hamburgera wkładamy do bułki i dodajemy ulubione składniki-ja dodałam cebulę, pomidor i ogórka. Podajemy z musztardą, ketchupem lub sosem salsa.
Według oryginalnego przepisu (Runner's World 10/2012) wychodzi 5-6 kotletów, u mnie wyszło 10. Ale ja się najadłam jednym. Resztę było dla mojego TŻ i na inny dzień starczyło.
Smacznego!
muszę wypróbować, bo chodzą mi po głowie od jakiegoś czasu takie zdrowe hamburgery :)
OdpowiedzUsuńteż mam w planach zdrowego fast fooda :)
OdpowiedzUsuńJa mam to szczęście, że od małego nie byłam zbyt dużą fanką fast-foodów, ale takie domowej roboty hamburgery uwielbiam! :D
OdpowiedzUsuńmuszę kiedyś takiego przygotować :D
OdpowiedzUsuńa ja za gamburgerami nie przepadam;/
OdpowiedzUsuńTo wejdź w zakładkę zdrowe przepisy u mnie-są tam inne przykłady dań i przekąsek:)
Usuńjako ze to jest zdrowy hamburger ja bym zamienila bulke na 2 grilowane duze pieczarki i dodalabym salatke lisciasta :)
OdpowiedzUsuńBiałe pieczywo??? W pierwszej kolejnosci powinna byc zaproponowana bułka pełnoziarnista, a nie biała.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :)! Kupuję dziś składniki i spróbuję zrobić :)!
OdpowiedzUsuń